Cena fotovoltaiky na rodinný dům v roce 2024

Fotovoltaika na rodinném domě dokáže snížit vaše účty za elektřinu, podpořit energetickou nezávislost a pomoci s bojem proti klimatickým změnám. To vše za atraktivní cenu a náklady, které se vrátí v řádu několika let.

Fotovoltaika se stává čím dál běžnější součástí rodinných domů. Poptávka po domácích fotovoltaických elektrárnách (FVE) roste z logických důvodů: FVE je ekonomické a ekologické řešení, na které lze navíc získat dotace. Pojďme se na cenu a návratnost fotovoltaiky pro rodinný dům podívat podrobněji.

V článku se dozvíte:

  • Proč se domácí fotovoltaika vyplatí skoro každému
  • Co se promítá do ceny FVE
  • Příklad: Kolik stojí domácí fotovoltaická elektrárna + modelová kalkulace
  • Pro koho jsou dotace na fotovoltaiku
  • Jaká je výše dotací na FVE
  • Jaká je návratnost investice do FVE
  • Proč je výhodné pořídit si FVE
  • Závěrem: Stále si nejste jisti, že je fotovoltaika pro vás?

Domácí fotovoltaika se vyplatí skoro každému

Domácí fotovoltaická elektrárna už dávno není pouze pro experimentátory, ekology či domácnosti s nadprůměrným příjmem. Podmínkou pro instalaci FVE už dokonce není ani vlastnictví rodinného domu. Fotovoltaika se v současné době instaluje nejen na rodinné domy, ale i na střechy firemních provozoven a bytových domů. Například Česká solární asociace uvádí, že v roce 2023 došlo k nárůstu poptávky po instalaci elektráren právě na bytové domy. 

Česko navíc v současné době zažívá druhý solární boom – v uplynulém roce se vrátilo mezi fotovoltaické trhy, které meziročně vzrostly o přibližně 1 000 MW. Data výhledu pro evropský trh (EU Market Outlook for Solar Power 2023–2027) pak ukazují, že v roce 2023 rostla fotovoltaika v celé EU meziročně o 40 % a dvojciferný růst se očekává minimálně do roku 2027.

Příčin stoupající obliby solárních panelů je hned několik. Válka na Ukrajině přinesla do našich končin nejistotu a stoupající účty za elektřinu. Svoji roli hraje též rostoucí význam čisté energie – tedy energie, která má nulové emise a pomáhá tak s bojem proti klimatickým změnám. Úsporné a ekologické bydlení podporuje také stát, a to programem Nová zelená úsporám. Díky tomu je nyní dotovaná fotovoltaika dostupná širokému spektru domácností.

Ozvěte se nám a zdarma probereme, jestli se FVE hodí i pro vás. Konzultace s našimi odborníky je nezávazná. Společně prodiskutujeme vaši situaci a vymyslíme optimální řešení. Pokud budete mít zájem, můžeme posléze přistoupit k plánování realizace fotovoltaiky. Pokud ne, získáte důležitou zpětnou vazbu od expertů, a to zcela zdarma.

Co se promítá do ceny FVE

Na kolik peněz vás FVE vyjde? Jednoznačnou cifru nejde určit od oka – nejprve budete potřebovat FVE nakonfigurovat dle vašich potřeb. Kvalitní dodavatel vám totiž fotovoltaickou elektrárnu sestaví na míru. Cena domácí FVE se odvíjí od několika základních parametrů. Mezi ně patří:

1. Jaký je požadovaný výkon FVE?

Nejprve je nutné určit, kolik elektřiny by měla FVE vyrábět. Přestože platí, že i malá FVE nabídne zajímavou návratnost, pokud máte velkou spotřebu a chcete, aby se investice do fotovoltaiky projevila na účtech za energie co nejdříve, budete potřebovat FVE s dostatečným výkonem. 

Tip: Uvažujete o malé FVE? Přečtěte si článek Malá solární elektrárna: Cena a návratnost 2024.

K určení spotřeby (a tím pádem požadovaného výkonu FVE) proto prostudujte svoje účty za energie. Výkon domácí FVE by neměl být ani příliš malý, ale ani předimenzovaný. Pokud budete vyrábět elektřiny příliš a nezvládnete ji spotřebovat, počáteční investice bude znatelně vyšší, ovšem na úsporách se to nijak výrazně neprojeví. 

Protože si FVE pořizujete na desítky let, zamyslete se také nad budoucností. Neplánujete například koupi elektromobilu či investici do klimatizace?

Jak souvisí výkon fotovoltaiky a spotřeba domácnosti? V tuzemských podmínkách doporučujeme minimálně 1,15 kWp výkonu (kWp je jednotka, která označuje výkon fotovoltaického panelu nebo celé solární elektrárny za plného slunce) na každých 1000 kWh roční spotřeby.

2. Jaké jsou možnosti montáže?

Konfigurace FVE závisí také na vlastnostech vaší střechy a s tím souvisejících možnostech montáže. Na každý dům se zkrátka vejde jen omezené množství solárních panelů. Do hry navíc vstupuje též sklon střechy, orientace na světové strany a související oslunění či zastínění. 

Rozhodně neplatí mýtus, že instalace fotovoltaiky má smysl, pouze když je vaše střecha orientovaná na jih. Jižní strana je samozřejmě výhodná, ale fotovoltaické panely lze umístit i na východně či západně orientované střechy, a dokonce i na zelené střechy.

Tip: Přečtěte si vše o montáži a instalaci fotovoltaiky.

3. Jaký typ FVE chcete?

Aby byla fotovoltaika maximálně úsporná a efektivní, lze ji kombinovat s dalšími technologiemi. Je třeba si uvědomit, že mírnou nevýhodou solární energie je nemožnost plánovat její výrobu. Slunce zkrátka svítí, kdy se mu zamane, a panely vyrábějí elektřinu nehledě na to, zda máte možnost ji v danou chvíli spotřebovat. Existuje několik možných řešení (tj. typů) domácích solárních elektráren

On-grid FVE

On-grid se nazývá fotovoltaika bez bateriového systému. Přebytky elektřiny (tj. elektřina, kterou nezvládnete spotřebovat) se v takovém případě dodávají do distribuční soustavy.

FVE s bateriovým úložištěm

Přebytky elektřiny, které vaše FVE vyrobí, lze různými způsoby ukládat. Jednou z možností je doplnění FVE o bateriové úložiště. Kapacita baterie by měla být alespoň 1,2násobek instalovaného výkonu FVE. Baterie zvýší náklady na fotovoltaiku, výhodou ale je, že za energii uloženou v bateriích neplatíte. I na baterie můžete navíc získat dotaci.

FVE s ohřevem vody

Energii vyrobenou pomocí FVE můžete „uskladnit“ také v akumulačním zásobníku a využít k ohřevu vody. Toto řešení lze kombinovat s bateriovým úložištěm a docílit tak ještě větší energetické soběstačnosti.

FVE v kombinaci s tepelným čerpadlem

Maximální efektivitu a také ekologičnost přináší kombinace fotovoltaických panelů a tepelného čerpadla – umožní vám ušetřit až 80 % nákladů na vytápění a ohřev vody.

Na internetu najdete množství kalkulaček a konfigurátorů, které vám nabídnou výpočet požadovaného výkonu FVE. Vždy se však jedná pouze o odhad. Proto doporučujeme spojit se rovnou s našimi experty – nezávazně a zdarma. 

Jak konzultace probíhá? Vyplňte formulář na našich webových stránkách a do 1–2 dnů se s vámi spojíme. Pak už průběh konzultace záleží na tom, s čím potřebujete poradit. Můžete s námi zkonzultovat, zda je pro vás fotovoltaika vhodná, případně jaký typ. Pokud se rozhodnete do fotovoltaické elektrárny investovat, technici ze Smart Phoenix vypočítají její konfiguraci přesně na míru vašim potřebám. Umíme poradit také s dostupnými dotacemi či servisem FVE. A pokud budete mít zájem, můžeme se domluvit i na realizaci FVE na klíč. Stačí se ozvat!

Příklad: Kolik stojí domácí fotovoltaická elektrárna

Co vás při pořízení fotovoltaiky čeká a s jakými náklady je třeba počítat? Za prvé je nutné si uvědomit, že solární elektrárna je víc než jen samotné fotovoltaické panely. Rozhodně proto nestačí vynásobit cenu za panel množstvím fotovoltaiky, kterou chcete instalovat. Do celkové ceny FVE musíte započítat:

Náklady na technologie

  • Fotovoltaické panely – cca 7 000 Kč za 1 kWp
  • Střídač – od 50 000 do 90 000 Kč
  • Kotvící materiál – od v řádu desítek tisíc korun v závislosti na velikosti FVE
  • Akumulační baterii – od 12 tisíc do 15 tisíc Kč/1 kWh
  • Rozvaděče a elektromateriál – cca 65 000 Kč

Náklady na projekt a instalaci

  • Tvorba projektu FVE + dotace – od 10 tisíc do 20 tisíc Kč
  • Montáž – cca 5 500 Kč za 1 kWp
  • Revize a uvedení do provozu – cca 5 000 Kč
  • Doprava osob a materiálu, instalace plošiny – od 2 000–13 000 Kč v závislosti na lokalitě a podmínkách instalace

Ve Smart Phoenix vám dodáme fotovoltaiku na klíč. Postaráme se o všechno, od přípravy projektu na míru přes administrativu a vyřízení dotace až po instalaci. Fotovoltaika na klíč od Smart Phoenix je jedním z nejjednodušších způsobů, jak rychle, jednoduše a bez starostí získat nezávislý a ekologický zdroj elektřiny.

Modelová kalkulace FVE: 10 kWp FVE s baterií 11,6 kWh

  • Fotovoltaické panely + konstrukce + montáž – 130 000 Kč
  • Střídač + baterie – 180 000 Kč
  • Elektroinstalace a uvedení do provozu – 80 000 Kč
  • Projektová dokumentace + dotace + revize – 20 000 Kč
  • Doprava osob a materiálu, instalace plošiny – 10 000 Kč

Celková cena FVE: 420 000 Kč bez dotace

Dotace: –220 000 Kč

Cena po započtení dotace: 200 000 Kč

Tip: Chcete spočítat, kolik by stála fotovoltaika pro váš rodinný dům? Využijte možnosti konzultace zdarma! Do 1–2 dnů se s vámi spojíme a společně probereme vše, co vás zajímá.

Proč investovat do dobrého solárního střídače

I když by se mohlo na první pohled zdát, že nejkritičtější součástí FVE jsou samotné panely, není to tak úplně pravda. Srdcem FVE je totiž střídač (někdy nazývaný také měnič). Toto zařízení má velmi důležitý úkol: Přeměnit stejnosměrné napětí, které vyrábějí panely, na střídavé napětí elektrické sítě. A umí toho mnohem víc. 

Výběr střídače proto není radno podcenit. Volba značky konkrétních instalovaných technologií se odvíjí primárně od možností, které různí výrobci nabízejí v oblasti modifikovatelnosti, monitorování sítě a budoucího rozšíření FVE. Pokud budete trvat na řešení postaveném na otevřených standardech, do nichž lze celkem jednoduše „sáhnout“, přenastavit a přizpůsobit měnícím se potřebám, doporučíme vám technologie nizozemského výrobce Victron Energy. „Zlatou střední cestou“ jsou renomovaní výrobci Solax Power či Growatt. 

Pokud potřebujete FVE pořídit za co nejnižší počáteční náklady, i pro vás dokážeme najít řešení. Uvědomte si však, že levnější řešení znamenají kompromis v možnostech nastavení, spotřebě a přizpůsobivosti změnám. FVE si pořizujete na dekády dopředu, případné snahy za každou cenu ušetřit proto raději promyslete dvakrát – úspora na solárním střídači totiž nedosáhne nijak závratných výšek. Hlavní vliv na cenu FVE bude mít vždy požadovaný výkon a způsob skladování vyrobené energie.

Tip: Kde se šetřit dá a kde se to vážně nevyplatí? Vše najdete v článku Nejlevnější fotovoltaika v roce 2024.

Dotace na fotovoltaiku

Protože výroba energie pomocí fotovoltaiky vede k úsporám a snižuje uhlíkovou stopu, finanční podporu fotovoltaických elektráren nabízí i stát, a to prostřednictvím programu Nová zelená úsporám. Program vám může proplatit až polovinu celé investice. Podmínkou je instalace fotovoltaiky s připojením na distribuční soustavu. 

Dotaci na fotovoltaiku však můžou získat i ostrovní systémy – tj. fotovoltaické systémy, které nejsou připojené k distribuční síti. Podmínkou je, aby byla nemovitost skutečně 100% “off-grid”, tedy bez přípojky k distribuční síti. V podmínkách NZÚ doslova stojí: “Systémy bez propojení s distribuční soustavou jsou podporovány pouze v případech, kdy rodinný dům není připojen k distribuční soustavě, popř. z technických důvodů provozovatel distribuční soustavy připojení FV systému nepovolil.”

Kdo může žádat o dotaci Nová zelená úsporám? 

Obyvatelé rodinných domů

  • Vlastníci stávajících rodinných domů
  • Vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky)
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Obyvatelé bytových domů

  • Vlastníci stávajících bytových domů
  • Společenství vlastníků jednotek stávajících bytových domů
  • Pověření vlastníci bytových jednotek (kromě novostaveb)
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Fotovoltaický ohřev vody s dotací Nová zelená úsporám Light 

Pokud jste příjemcem starobního či invalidního důchodu nebo pobíráte příspěvek na bydlení, máte nárok na dotaci pro instalaci solárního systému na ohřev vody v rámci programu NZÚ Light. Od 17. ledna 2024 se program navíc rozšiřuje i na rodiny pobírající přídavky na děti. Aktualizace NZÚ Light představuje je také přesnější specifikace nároků na instalované systémy. Novinkou je mimo jiné povinná ochrana proti opaření. Přepnutí na bivalentní zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu fotovoltaického systému pak musí být automatické, nikoliv manuální.

Jaká je výše dotace na fotovoltaiku?

Výše státní podpory závisí na velikosti a typu FVE a pohybuje se od 40 tisíc do 200 tisíc korun. Žádost o dotaci můžete podávat před, v průběhu i po realizaci FVE. Anebo můžete nechat vyřízení dotace na nás. Ve Smart Phoenix se o státní podporu postaráme. Vyplníme za vás všechny potřebné papíry a navíc garantujeme, že státní podporu získáte. Ušetříte si tak čas i starosti. 

Stát vyplácí dotace zpětně, až na základě doložení, že jste zaplatili celkovou cenu za dodávku i instalaci elektrárny a že je FVE připojená k distribuční síti. Obvykle dotaci dostanete do měsíce od ukončení realizace.

Pokud bydlíte v Ústeckém, Karlovarském či Moravskoslezském kraji, máme dobrou zprávu – získáte dotaci o 20 tisíc korun vyšší.

Dotace Nová zelená úsporám má od září 2023 nové podmínky, ovšem nemusíte se ničeho obávat. V případě FVE se nic zásadního oproti minulosti nezměnilo, naopak. Došlo ke zjednodušení požadavků na instalaci fotovoltaických systémů i celého procesu vyřízení žádosti.

Přečtěte si kompletní výčet nových podmínek platných od září 2023 pro rodinné domy, popřípadě mrkněte na rozcestník s podmínkami od září 2023

V případě dotačního programu Nová zelená úsporám Light můžete v rámci nových podmínek od ledna 2024 získat až 90 tisíc korun na solární fotovoltaický ohřev vody. Přečtěte si všechny novinky v programu NZÚ Light od 17. ledna 2024. 

Jaká je návratnost investice do FVE?

Stejně jako konkrétní konfigurace FVE, i návratnost fotovoltaického systému je individuální. Může se pohybovat už mezi 5–6 lety. Vše záleží na konkrétní konfiguraci systému a spotřebě elektřiny – proto naše fotovoltaické systémy navrhujeme vždy na základě posouzení konkrétní domácnosti a možností instalace, tedy na míru.

Obecně se dá říct, že výpočet návratnosti se odvíjí od následujících parametrů:

  • Velikost elektrárny
  • Velikost vlastní spotřeby
  • Způsob dosavadního, resp. budoucího ohřevu vody a vytápění
  • Typ použitých komponent a jejich výrobce
  • Místo instalace, typ střechy, konkrétní řešení FVE instalace
  • Zdali bude FVE pracovat v kombinaci s tepelným čerpadlem
  • Predikce vývoje cen elektřiny na maloobchodním trhu a velkoobchodní burze
  • Inflace

Nepřímý vliv na návratnost mají též další kritéria, jako jsou rychlost rozvoje elektromobility, technologický pokrok, ale třeba i věk investora.

Nechceme se proto pouštět do „zaručených“ kalkulací návratnosti FVE. Důvod je prostý – bez znalosti konkrétní situace se bude vždy jednat o velmi hrubý odhad. Doporučujeme proto jiné řešení – obraťte se na nás a my vám navrhneme ideální FVE pro vaše potřeby. Se znalostí konkrétních dat vám samozřejmě vypočteme i očekávanou návratnost investice. 

Vyplatí se prodávat energii z fotovoltaiky zpět do sítě?

S rostoucím množstvím domácích fotovoltaických elektráren se nedá předpokládat, že by výkupní cena elektřiny z fotovoltaiky rostla. Prodej elektřiny zpět do sítě tak berte jako příjemný bonus, ale neměl by to být hlavní motiv investice do FVE. Do návratnosti fotovoltaiky se totiž pravděpodobně nijak výrazně nepromítne.

Proč je výhodné pořídit si FVE?

Ohledně cen, nákladů a návratnosti investice do fotovoltaiky jsme si už pověděli vše podstatné. Pořád se ale nabízí zásadní otázka: Opravdu se fotovoltaika vyplatí? Pojďme si tedy shrnout hlavní důvody, proč si FVE pořídit. Mezi pět hlavních výhod domácí fotovoltaiky patří:

1. Nižší účty za energie

Díky fotovoltaice budete mít slunce ještě raději než dosud. Kdykoliv totiž bude svítit, domácí fotovoltaická elektrárna začne snižovat vaše účty za energie. To je zásadní výhoda FVE, kterou si budete pravděpodobně užívat po celou dobu její životnosti.

Pro zajímavost, MŽP a Státní fond životního prostředí uvádějí, že “pouhý” solární ohřev vody ušetří domácnosti v průměru 5 tisíc korun ročně. V kombinaci s tepelným čerpadlem pak fotovoltaická elektrárna uspoří až 80 % nákladů na vytápění a ohřev vody. Ročně tak můžete ušetřit i desetitisíce korun.

2. Investice se skvělou návratností

Jakmile na svoji střechu instalujete solární panely, náklady na jejich pořízení se začnou okamžitě vracet. Velmi záleží na individuální konfiguraci vaší FVE, ale obecně se dá říct, že investice do fotovoltaiky má velmi dobrou návratnost v řádu 5–14 let.

3. Možnost čerpání státní dotace

Díky programu Nová zelená úsporám můžete získat státní dotaci na pořízení fotovoltaiky, a to až 50 % z celkové částky, kterou za FVE zaplatíte. Dotace se navíc vztahuje i na pořízení bateriového úložiště. Navýšit ji můžete také investicemi do dalších úsporných opatření, jako je zateplení nebo instalace dobíjecí stanice pro váš elektromobil.

4. Zhodnocení nemovitosti

Instalace solárních panelů znatelně zvýší hodnotu nemovitosti. Poptávka po domech, které mají vlastní ekologický, nezávislý a úsporný zdroj energie, bude v budoucnu čím dál vyšší. Díky FVE je navíc dům chráněný proti výpadkům proudu.

5. Dlouhá životnost a minimální náklady na údržbu

Fotovoltaické panely se vyznačují dlouhou životností v řádu desítek let, jejich kvalita i výkon se navíc v poslední době značně zvýšily. U většiny výrobců FV panelů se proto můžete spolehnout, že celé čtvrt století po instalaci neklesne výkon panelů o víc jak 15–20 %. Životnost tak dále zvyšuje návratnost vaší investice. FVE si vede skvěle i v nákladech na provoz, je totiž v podstatě bezúdržbová.

Tip: Vše, co byste měli vědět o provozu FVE, jsme sepsali do článku Je fotovoltaika skutečně bez starostí?

Závěrem: Stále si nejste jistí, zda je fotovoltaika pro vás?

Bojíte se, že fotovoltaická elektrárna je příliš drahá a pro vaši domácnost se nehodí? Zde je několik argumentů, proč se do FVE skutečně vyplatí investovat v podstatě každé domácnosti, která splňuje parametry pro instalaci.

1. Investujete do vyspělé technologie 

Bojíte se, jestli fotovoltaika není jen dočasný boom? Kdepak, solární elektrárny jsou tu s námi už desítky let. Výkonnost fotovoltaických panelů se za poslední roky znatelně zvýšila (dnešní panely jsou až o třetinu výkonnější než jejich předchůdci před 10 lety) a v současné době je jejich průměrná účinnost okolo 25 %. Nemusíte se proto bát, že technologie ještě „není zralá“. Pro kontext, první solární článek vyrobil americký vědec Charles Fritts před 140 lety.

2. Investujete do soběstačnosti a jistoty

Nejste si jisti, jestli nebudou ceny za energie v budoucnu klesat? Energetická krize nám ukázala, že soběstačnost a vlastní zdroj energie jsou doslova k nezaplacení. Nikdo přitom neví, jestli je krize v současné době skutečně za námi. Jedno je ale celkem jisté – energetika prochází zcela zásadní proměnou, a to i v souvislosti s klimatickými cíli. Obnovení dodávek levných surovin z Ruska je přitom velmi nepravděpodobné. I když nikdo nemůže garantovat, jak se budou ceny energií vyvíjet, dá se předpokládat, že domácí fotovoltaika bude i nadále přinášet velmi dobrou návratnost investice. 

3. Fotovoltaika je investice s minimálním rizikem

Bojíte se inflace? Fotovoltaika je jednou z možných cest, jak své úspory před znehodnocením ochránit. FVE je totiž investice s nízkým rizikem a obvykle velmi dobrou návratností. Díky státní podpoře z programu Nová Zelená úsporám budete mít instalaci částečně dotovanou státem, rostoucí poptávka a množství montážních firem navíc tlačí ceny dolů. Investice do „soláru“ tak může být atraktivnější (a méně riziková) než např. investice do akcií.

Stále máte nejasnosti? Ve Smart Phoenix vám nabízíme konzultaci fotovoltaiky zdarma. Rádi zodpovíme veškeré vaše otázky, například:

  • Je pro mě FVE vhodná?
  • Kolik by stála FVE pro můj dům?
  • Jaké jsou možnosti instalace?
  • Jak získám dotaci NZÚ?

Stačí vyplnit kontaktní formulář na našich webových stránkách a my se vám do 1–2 dnů ozveme. Konzultace je samozřejmě bezplatná a nezávazná.

Další články

Odborná konzultace zdarma

Neváhejte a kontaktujte nás zcela nezávazně.

Během 1-2 pracovních dnů se s Vámi spojí náš odborník.

Vyslechne Vaše potřeby, posoudí situaci a navrhne optimální řešení.

Jste-li spokojeni, přistoupíme k dalším kroků směřujícím k realizaci.

Kontaktní informace budou využity pouze pro komunikaci s Vámi. Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Děkujeme! Brzy se Vám ozveme.
Něco se pokazilo. Zavolejte nám nebo zkuste napsat později.
Na webu používáme cookies, pro jejichž použití a zpracování potřebujeme Váš souhlas. Více informací.